ÕLLE KIIRJAHUTUS KANAARI MOODI
Öeldakse, et kõik geniaalne – sealhulgas muidugi ka õllenautlemisega seonduv - on tegelikult lihtne. Kehtib see tarkusetera ka Tenerife õllejoomispaikades (aga ka Gran Canarial jt. Kanaari saartel, ning ka mitmel pool mujal maailmas) laialt levinud võtte puhul.
Esmalt väike
eellugu.
Vanal hallil ajal, Eesti nõuka-ajast vabariigiks
üle minemise päevil, juhtus üks siinkirjutaja sõpradest olema meremees. Sõitis
sõber merd, nägi kaugeid maid ning kodukanti sattudes vestis imelugusid
maailmameredel kogetust.
Ei tea miks – oli see siis prohvetlik või mitte –
aga miskipärast eriti eredalt jäi meelde tema jutt Kanaari saartel, täpsemalt
Gran Canaria pealinnas Las Palmases nauditud, kohalike kõrtsmike käes
välkkiirelt külmaks muutuvast õllest.
Las Palmas on Atlandil üks tähtsamaid kaubasadamaid ning sõbra jutu järgi olla tolleaegsed merekarud pärast kuudepikkust vetel loksumist Las Palmases maale pääsedes toda õlut palavaga aplalt, tihti lausa arukaotuseni kaaninud. Sest nõnda hea ja karastav olnud see!
Nagu alguses
öeldud, oli meremehe poolt kirjeldatud õllenipp lihtne, ent geniaalne: olla hoitud
Las Palmase kõrtsides õllekanne lihtsalt sügavkülmikus ja kui sellisesse kannu
kasvõi leiget rüübet kallati, muutunud see mõne hetkega jahedaks kui karge
allikas...
Tollest ajast alates on ka siinkirjutaja ikka kannukest või kaht kodus
sügavkülmas hoidnud - et kui palavaga häda käes, siis oleks võtta.
Ja kui me esimest korda elus Tenerife saarele sattusime, selgus, et meremehe jutul imelisest õllejahutusest Kanaaride moodi on tõesti (ja on tänapäevani) tõepõhi all: kus iganes siin väsinud teeline ka hetkeks jalga puhkama ei istuks – ikka paneb kõrtsmik tema ette lauale külma, tihti suisa härmas kannu.
Mmmm...
*
Õlle kiirjahutus Kanaari moodi:
1. Võta hommikul või eelmisel õhtul õllekann (või -klaas) ja tee see kraani all märjaks.
2. Jäta kannu (või klaasi) põhja õhuke kihike vett (aga mitte liiga palju, see teeb õlle hiljem lahjaks).
3. Pista märg õllekann (või -klaas) sügavkülmikusse ja jäta see sinna õiget hetke ootama (piisab ka tunnikesest-poolest).
4. Kui hetk on käes, haara külmikust kann (või klaas). Sooja kätte sattudes muutub see momentaalselt jäiseks ning kattub härmatisega (nagu juuresoleval vasakpoolsel pildil).
5. Tegutse kiirelt! Kalla jook kannu (või klaasi) ja jälgi mõne hetke jagu härmatise sulamist (nagu juuresoleval parempoolsel pildil).
6. Rüüpa. Naudi.
7. Jaga nippi oma sõpradega. Usu, nad on sulle tänulikud!
PLAANID PUHKUST TENERIFEL? Jälgi meie turismiinfot Facebookis! Meie Puhka Tenerifel! infolehe leiad SIIT ning Puhka Tenerifel! infogrupiga saad ühineda SIIN.
Kui tahad olla kursis reaalse eluga Tenerifel, liitu meie Elu Tenerifel Facebooki-grupiga SIIN ning Elu Tenerifel blogilehega SIIN.